söndag 29 juli 2018

Olaglig valpåverkan ...

Vänsteraktivisten Mina Dennert (#jagärhär), gruppen "vi står inte ut" och andra grupperingar har nu gjort ett upprop de kallar "rösta mer mänskligt"...

Dennert skriver bland annat :

"Vi är ca 300 pers från en stor mängd organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter, som har samlats i en samordningsgrupp, och i den gruppen har vi kommit fram till att alla som vill, hinner och kan, kommer att sluta upp bakom kampanjen #röstamermänskligt.

Kampanjen går, precis som det låter, ut på "MER mänsklighet" i politiken.
...
Sedan på valdagen ska vi även gå ut till våra eller andras vallokaler och bara vara närvarande, stötta och peppa folk som röstar.
..."

Vallagen kap. 8, § 3 stipulerar:
Ordning m.m.
3 § På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma 
      propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.


Mina Dennerts text om att vara närvarande, stötta och peppa ute vid vallokalerna låter som en uppmaning till att bryta mot vallagen.


Alla sådana aktioner på valdagen i närheten av vallokal, oavsett vem som utför dem, 
bör polisanmälas samt valförrättare bör uppmärksammas på detta!

På en av sina FB-sidor skriver de att : "Det är vi tillsammans med många många fler som ska förändra valsiffrorna för att säkerställa att mänskliga rättigheter och demokratin inte är i fara efter 9/9."

Ledarsidorna skriver om Mina Dennert's upprop ...

Uppdatering - Efter att media börjat skriva om Mina Dennert's uppmaning till att bryta mot vallagen backar nu Dennert ... Artikel - Nyheter Idag

Nu skriver Dennert "OBS! Vi kommer inte att göra några gemensamma aktioner på valdagen. All aktivitet i #mermänskligt kommer att ske INNAN valdagen! Det är vid VALSTUGORNA kampanjen ska gå av stapeln. Dvs under själva valrörelsen på gator och torg.”

Mina Dennert driver sin politiska vänsteragenda men i detta fick hon nu som sagt backa.