måndag 6 september 2010

Det här är sagan om de två tvillingbröderna Hans och Lars och hur olika livets lotter kan falla i ett land styrt av en märklig skattepolitik.

Brodern Hans utbildade sig länge men hans bror Lars började arbeta direkt efter gymnasiet.

Nåväl, när vi hittar dem idag så bor de i varsitt identiskt hus, sida vid sida, de har båda gift sig och skaffat två barn (2 och 3 år gamla) och arbetar faktiskt på samma fabrik. De lever alltså ett ganska likartat liv, eller ? Ja, när Lars köpte huset kostade det 1 miljon. När Hans studerat färdigt och vågade köpa huset jämte Lars så kostade det 2 miljoner, så Hans fick ju låna lite mer. Men för enkelhetens skull så glömmer vi den skillnaden.

Brodern Hans är utvecklingschef och tjänar 50000:- i månaden, hans bror Lars jobbar med att kontrollera kvalitet och tjänar 25000:- i månaden. Hans fru är hemma med de två barnen eftersom familjen tycker att det är bäst för sina barn, så hon har ingen inkomst. Lars fru däremot arbetar också på fabriken på samma avdelning som sin man (det var där de träffades en gång) och tjänar också 25000:- i månaden. De föredrar dagis och därför jobbar båda trots att de är småbarnsföräldrar.

Det här betyder att familjerna Hans/Lars båda har en total månadsinkomst på 50000:- före skatt och båda familjerna betalar därför lika mycket i arbetsgivaravgifter varje månad (nästan 16000:-).De pengarna är till för att betala socialförsäkringar vid sjukdom, arbetslöshet, till dagis etc.

Nåväl, vad får då familjerna i plånboken varje månad? Lika mycket skulle man kunna tro men nej !

De bor i en kommun med skattetabell 32. Det visar sig att Hans betalar 17773:- men Lars och hans fru betalar vardera 5951:- som totalt då blir 11902:- .

I plånboken varje månad får alltså Hans familj 32227:- men Lars familj får behålla 38098:-. Är det inte märkligt ? Det är en skillnad på 5871:-, varje månad !

När familjerna varje år jämför vad de har kvar i spargrisarna vid nyårsafton så visar det sig att Hans gris är tom, men Lars spargris ligger välmatad och fet med ca 70000:- kronor kvar. Den använder Lars till att snabbare amortera av skulder på sitt hus, på att oftare byta bil, på att åka utomlands oftare och mycket annat.

Lars familj får varje år 2 förskoleplatser kraftigt subventionerade (ca 100 000/barn) av stat/kommun, Hans familj får inget eftersom socialdemokraterna som styr i kommunen inte ens vill ge ett litet uselt vårdnadsbidrag.

En dag kom influensan till fabriken och alla blev sjuka. Hans familj fick nöja sig med en liten summa pengar varje dag i ersättning, Lars familj fick däremot det dubbla varje dag trots att båda familjerna betalat lika mycket till socialförsäkringarna.

Under finanskrisen gick fabriken omkull och både Hans, Lars och Lars fru blev arbetslösa. Hans familj fick nöja sig med en liten summa pengar varje dag i ersättning , Lars familj fick däremot det dubbla varje dag trots att båda familjerna betalat lika mycket till socialförsäkringarna.

När bröderna och deras fruar blir gamla pensionärer väntar nästa överraskning, gissa vem som trots identiska inbetalningar till systemen får mest ...

Nu är det snart val i Sverige och socialdemokraterna med Mona Sahlin i täten pratar om att de med inkomst över 40000:- ska betala ännu mer i skatt. Hon talar om skatt efter bärkraft. Skatt efter betalningsförmåga. Hon talar mycket men verkar inte förstå.

Ett skattesystem som skapar så djupa orättvisor, och det vill hon göra ännu mer orättvist. Nu vill Mona Sahlin att familjen som valt ett sätt att leva ska betala ännu mer och få ännu mindre kvar i sin plånbok.