lördag 18 februari 2012

Exempel på socialistisk tankeverksamhet #0

Helena Ericson (s) skriver "valfriheten begränsar vår frihet genom att det redan skett ett urval" och diskuterar att "Kommer ni ihåg diskussionerna som varit kring vårdföretagen? Nu har det kommit ett riktigt intressant och bra förslag. Konkret handlar det om att se till att skattebetalarnas pengar går till vad vi betalar för – välfärd. För bara för att det finns femton limpor att välja mellan innebär det inte ökad frihet. Det kan snarare vara precis tvärtom. Min ekonomi är så pass dålig att jag tvingas köpa det bröd som inte är ekologiskt odlat. "

http://www.blogger.com/img/blank.gifhttp://parkstugan.wordpress.com/2012/02/17/ett-forslag-som-varnar-vara-skattemedel/#comment-311

Kommentar :

Hon vill alltså ta bort friheten att starta sitt eget bageri och möjligheten att göra sina egna speciella sorts limpor.
Hon vill istället att det bara ska få bakas i statlig regi av statliga bagare.

Vilken frihet och valfrihet ger det samhället ?

Hon säger att hon inte har råd med bröd som baseras på ekologiskt odlade produkter.

Det är faktiskt ett val hon gör.
Genom att inte röka, dricka , köpa kvällstidningen eller lägga pengar på ett dyrt läppstift etc så har hon möjlighet att välja att istället köpa det så eftertraktade brödet. Genom att vidareutbilda sig kan hon öka chansen till bättre lön.

Hon säger att "valfriheten begränsar vår frihet genom att det redan skett ett urval".
Tvärtom, genom att ta bort valfriheten och endast erbjuda ett offentligt drivet alternativ så är friheten kraftigt begränsad och valfriheten helt bortblåst.