tisdag 11 december 2018

Blandade notiser

Varken flygresan eller Trump är stora miljöboven
Kina släpper i dag ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans – och fortsätter öka användningen av fossila bränslen. "Enligt Världsbankens senaste kompletta statistik från 2015 så producerar Kina över 70 procent av sin energi genom att bränna kol. Detta kan jämföras med 34,24 procent i USA, 25,35 procent i EU och 0,67 procent i Sverige."
"Förvisso köper vi mycket av vad Kina tillverkar. Men det är en oerhört förlegad bild att världens alla rika konsumenter är västerlänningar. Enligt konsultbolaget Bain & Company stod Kina för 32 procent av världens lyxkonsumtion i fjol. Andelen väntas öka till närmare hälften till år 2025."

Ensamkommande säljer sex i utbyte mot boende
"Det kallas survival sex och handlar framför allt om unga män som säljer sig själva i utbyte mot tak över huvudet. Frivilligorganisationerna ser många olika situationer, men det är vanligt att de möter någon som erbjuder dem mat och boende och betalningen är sex, tillfälligt eller under en längre period."

19 av 21 landsting klassas som konkursmässiga
"Landstingens samlade pensionsskulder uppgår till drygt 244 miljarder kronor. Över 140 miljarder av skulderna är dolda och redovisas aldrig i balansräkningen. Om den totala pensionsskulden hade räknats med i landstingens balansräkning skulle 19 av 21 Sveriges landsting kunna klassas som konkursmässiga, visar en rapport från Skandia."
En del säger att det går bra för Sverige ekonomiskt ...

Knivhögg Anton och brände sedan såren med gasolbrännare – omtanke, menar hovrätten som sänker straffet
"Under nio timmar torterade David Bjur och Alexander Vuolikainen Anton Olsson. Bland annat punkterade de hans lunga med en kniv, bröt ett finger med en polygrip och brände över 30% av kroppen med gasolbrännare och kniv. Nu menar Hovrätten i Övre Norrland att de två visade omtanke för Olsson genom att ”stänga” såret till lungan med en gasolbrännare och sänker straffet för brottet."

Afghanledare och Schyman spred falsk nyhet
"Under helgen har flera afghanledare tillsammans med vänsterfeministiska Fi:s ordförande Gudrun Schyman skrivit om en asylsökande afghan som ska ha begått självmord i ett förvar i rädsla för att utvisas till hemlandet. Migrationsverket meddelar att detta är en falsk nyhet och uppmanar de berörda att sluta sprida denna desinformation."

Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”
"Regionpolischef Carin Götblad i Uppsala varnar för att samhället är för naivt när det gäller hanteringen av hot, våld och terror från organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. I en kommentar till en larmrapport säger Götblad att ”hade vi reagerat för tio år sedan hade det kanske inte blivit fullt så här illa.”"