måndag 27 november 2017

Guillou tänjer på sanningen


Jan Guillou fortsätter ljuga istället för att erkänna att han har fel. Han skriver "Bara under 2016 anlade extremhögern i Sverige över 50 mordbränder på flyktingförläggningar”.

 "Under året anlades 53 sådana bränder av ”okänd gärningsman” (andra bränder förekom också).Eftersom dessa mordbrännare ytterst sällan åker fast så skymtar här och var det hycklande argumentet att ”då kan man väl inte veta var dessa okända gärningsmän hör hemma politiskt?”. Ungefär som om vi lika gärna kunde misstänka våldsbejakande liberaler. Men man kan visst veta. Vi har att välja mellan nazister och sverigedemokrater, såklart."



https://www.aftonbladet.se/a/QlRdlQ/visst-lat-oss-tala-om-hogerextremisternas-mordbrander

Låt se vad sanningen säger istället :
"Under hela 2016 brann det minst 112 gånger runt om i landet på olika asylboenden, eller tilltänkta sådana."


"55 bränder skedde i boenden, av dem är boende själva misstänkta i 23 fall. I två fall är gärningsman en utomstående och i 30 fall är gärningsmannen okänd.
I 7 fall handlar det om förberedelse till brand i boenden, i tre av de fallen är boende själva misstänkta. I fyra fall är gärningsmannen okänd.
12 bränder eller försök till bränder har skett på byggnader som planerats för flyktingboende. I samtliga fall är gärningsmannen okänd.
9 bränder har skett intill boendena. I de fallen misstänks två av dem vara anlagda av boende själva, 3 har anlagts av okänd och i fyra fall saknas uppgift om misstanke.
9 bränder har skett på utsidan av boende genom försök, anstiftan eller förberedelse till brand. I fyra av fallen är gärningsmannen okänd. I övriga fem fall saknas uppgift om vem som är misstänkt.
20 bränder har startat genom olycka eller allmänfarlig vårdslöshet.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/over-90-anlagda-brander-pa-asylboenden-forra-aret

Att det finns högerextrema som ligger bakom en del av dessa bränder är säkert korrekt men herr Guillou glömmer att ett stort antal av dessa bränder startats av de boende själva (både av misstag och med avsikt) ... oops ... även då i fallen med "okänd gärningsman" ...