lördag 29 oktober 2011

Sagan om Juholt och den galanta damen

Vi tar en saga, men observera att för politiker kan livet te sig som en saga...

Det var en gång två politiker, Bert från Sundsvall och Lars från Oskarshamn.
Både hade turen att bli invalda till Sveriges riksdag. De kände varandra sedan länge.
Båda behöll sina lägenheter i hemstäderna eftersom de tänkte att de kanske en dag skulle flytta tillbaka.

Eftersom de var så goda vänner så bestämde de sig för att dela boende.

Åren gick och de båda hade lyckan att bli omvalda inte bara en gång utan fyra gånger !

Nu var hyran uppe på totalt 10000 kronor i månaden och de fick givetvis ersättning för sina gemensamma hyreskostnader (50% var, dvs 5000 var) och mådde så bra som bara riksdagsmän kan må i vårt avlånga land.

En dag träffade Lars en galant dam. Hon hade en stor lägenhet med 4 rum och kök och var så trevlig så. Hon hade det lite knapert med ekonomin, ensam som hon var, men det gick ihop i varje månad tack vare lite extra uttag från arbetsgivaren. Hennes hyra var också 10000:- i månaden.

Kärleken kom och Lars bestämde sig, han flyttade ihop med damen. Bert han hittade en mindre lägenhet dit han flyttade eftersom han tyckte att den gamla var alldeles för stor för bara honom. Bert fick nu därmed 100% ersättning för sin lägenhet som sig bör, han bodde ju nu ensam

Lars och galanta damen kom då på att de fortfarande (?) hade rätt att ansöka om ersättning. Lars var ju fortfarande skriven i Oskarshamn. Nu gällde det bara att kringå problemet med sambo. Är man sambo bör man ju skriva sig ihop och Lars anknytning till Oskarshamn var ju bara den där tomma lägenheten. Barn hade flugit ut alternativt bodde med ex-fru.

Men sambo vill man ju inte vara sa Lars, då får jag ju inte ersättning. Jag har en plan sa därför Lars till den galanta damen !
Vi lever inte som sambo, och särbo kan vi ju inte heller kalla oss, om någon frågar är vi "kulbo" !

Lars ansökte nu om ersättning för HELA hyran, inte halva som han gjort i sitt tidigare boende och som ju annars är brukligt om man delar boende med en annan.

Galanta damen var mer än nöjd, hon betalade inte längre 10000:- i månadshyra, hon betalade inte 5000:- , hon fick gratis boende , allt betalat av "kulbons" arbetsgivare och hon behövde inte ens ta upp det som en skattepliktig förmån !

NOT : Alla likheter med nu levande personer är avsiktliga.