onsdag 14 augusti 2013

S-trumpeten

Roger Jönsson, en skånsk socialist skriver

Vi socialdemokrater har konsekvent drivit en linje för att förändra och förbättra vården i Skåne, och förordar tre åtgärder.

1. Häv anställningsstoppet i vården och nyanställ de personer som behövs för att ge vården förutsättningar för att möta behoven. Det innebär cirka 1 300 personer mer i sjukvården.

2. Ge verksamheterna lugn och ro. De ständiga omorganisationerna måste upphöra. Vården måste få koncentrera sig på det den är till för, patienterna.

3. Ordning och reda i ekonomin. Stoppa besparingarna och de ständiga nedskärningarna. För detta krävs en skattehöjning. I vår budget landade den på 60 öre.

http://rogerjonssons.blogspot.se/2013/08/skanska-sjukvarden-i-kris.html

Min kommentar :

Kanske dags att ta lärdom av hur andra lyckas då ... utan att de behövde spendera en extra krona ...

Detta borde vara det första man gör, därefter kan man se över de ekonomiska ramarna. 


Vi har sett hur satsning på tusentals extra poliser inte lett till någon förvättring.

Vi har sett exempel på hur en kirurgavdelning som själv fick organisera och planlägga sitt arbete uppnådde bra rssultat (mindre stress, mycket kortare vårdköer) allt till en kostnad av 0.

Dvs exakt det motsatta till vad Roger J trumpetar ut. När kan vi få landstingspolitiker som ger sina anställda dessa befogenheter ?

LÄR AV DE SOM LYCKATS !


Jönsson replikerar : Det behövs både ock.


Min kommentar :

Du skriver "Det behövs både ock.", MEN du skrev

- "Häv anställningsstoppet i vården och nyanställ de personer som behövs för att ge vården förutsättningar för att möta behoven. Det innebär cirka 1 300 personer mer i sjukvården."

- "De ständiga omorganisationerna måste upphöra."

Dvs du visar att du inte alls är intresserad av att dra lärdom av de som lyckas förbättra sin organisation genom att låta personal själv få organisera och planlägga sin verksamhet, den tidigare diskuterade kirurgavdelningen visade på mycket bättre resultat, både för personal och patienter utan att det kostade något.
Givetvis är inte deras metoder applicerbara på all verksamhet men på många.

Det uppskattas av vissa finnas en ineffektivitet på ca 20-30% generellt sett inom denna sektor, dvs en enorm förbättring inom denna del av vår gemensamma välfärd kan ske om den ineffektiviteten minimeras.

Givetvis finns det brist på personal på vissa delar av verksamheter , på andra är personalen bara dåligt använd pga miserabel organisation, dålig planering, dåliga administrativa verktyg, fel sorts personal som gör vissa uppgifter etc.

Satsningen på fler poliser som alliansen gjorde (och som ni ville göra ännu större) är ett typexempel på att mer resurser betalat med mer skattemedel inte nödvändigtvis ger bra resultat, tvärtom.
 

 Jönsson fortsätter :

Omorganisationer ska inte ske på det sättet som alliansen i Skåne gör. Det är ständiga sådana. Ska det genomföras behövs ett långsiktigt tänkande där ALLA är med på banan. Så är det inte i dag.


Min kommentar :
Du skrev :  "De ständiga omorganisationerna måste upphöra.".

Du talar bara om att anställa fler och höja skatter, en simpel metod som inte ger intryck av något större tänkande kring hur organisationen fungerar.

Man måste börja med det centrala, varför fungerar organisation och planering dåligt, var är flaskhalsar, vilka metoder och verktyg är dåliga etc etc. Långt ner på listan kommer som ett resultat av detta ifall vissa delrt behöver andra eller fler resurser etc.

Om vi har (vilka en del anser) en ineffektivitet på 20-30% i snitt så är det en enorm kapitalförstöring som pågår.


Jönsson :
Ska organisering göras som gör att de anställda hinner med allt de ska göra, få fler arbetskamrater och det ska bli bra behövs det insatser och förändring. Just nu behövs tillskott. Sedan kan man ta itu med att tillsammans med de anställda bygga en sjukvård underifrån.

 Jag :
Konstigt att t.ex den kirurgavdelning vi talat om klarade biffen utan tillskott då...

De klarar av betydligt mer nu, har bättre arbetssituation och allt utan tillskott.

Allt detta strider mot ditt tankesätt, det är uppenbart, du har bara en metod i din påse, att höja skatterna in absurdum. Inte en metod som ger bästa välfärd för våra skattepengar.