söndag 2 mars 2014

Behöver skolan mer resurser ?

Generellt sett så är svaret NEJ.

Professor Inger Enkvist skriver om detta i SVD , http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/oordningen-i-klassrummen-forstor-skolan_3321110.svd

"Den PISA-ansvarige Andreas Schleicher var nyligen i Sverige, och han pekade på oro i klassrummen och lärarkvalitet som de två viktigaste punkterna att förbättra."

"  den välkände amerikanske forskaren Hanushek som räknat ut att om USA kunde byta ut de 8 procent svagaste lärarna, skulle man ligga i nivå med Finland i fråga om resultat. Hanushek nämner också att en skicklig lärare kan åstadkomma tre gånger mer inlärning på samma tid jämfört med en mindre skicklig. Han nämner dock inte att också den duktige läraren är beroende av att eleverna är på plats och är villiga att arbeta.

Det som behövs är att bli av med dåliga lärare och premiera duktiga lärare (till skillnad från ett generell t lönelyft till alla lärare som bara motverkar sitt syfte). Att ge lärare verktyg att skapa ordning i klassen. Inte mer resurser, den patetiska metoden är den enda som socialdemokrater har att komma med, notabelt är även att det är i just S-styrda kommuner som elevresultaten är urusla.