fredag 14 mars 2014

Och den röda desinformationen fortsätter ...

PRO och S fortsätter att påstå att en pensionär betalar mer skatt än motsvarande arbetare.

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=515&blogg=64583
http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2014/03/15/pensionarer-betalar-mer-i-skatt/

Vilket vi vet är osant. Den som arbetar betalar en statlig löneskatt (allmän löneavgift) som ligger på nästan 10% av den arbetandes nettolön. En statlig löneskatt som pensionären slipper. Därför betalar även fortsatt den som arbetar mer skatt än motsvarande pensionär.

DN tog för övrigt upp detta i en artikel :
http://www.dn.se/debatt/pensionarer-beskattas-inte-hardare-an-lontagare

En intressant faktoid i detta är att S-Tord väljer att skriva att detta är beräknat av skatteverket men sanningen är ju att det är skattebetalarna som desinformerar ...

http://www.expressen.se/ekonomi/rapport-pensionarer-betalar-100-000-mer/

PRO(s) ordförande påstår vidare att "Sverige är det enda land i Europa där pensionärer betalar högre skatt än löntagare."

Nu är det som så att det pensionärerna i Sverige betalar lägre skatt än motsvarande arbetare och  påståendet att Sverige är det enda land där pensionärer beskattas hårdare än löntagare saknar också det stöd i fakta. I PRO:s rapport jämförs summan av inkomstskatten och de sociala avgifter som betalas in av arbetstagaren. Att även arbetsgivare betalar in sociala avgifter i vissa länder verkar ha gått PRO förbi, vilket gör att man inte kan använda deras siffror för att jämföra länder. Även OECD:s egna pensionsskattejämförelser (som återfinns i publikationen ”Pensions at a Glance” 2009) motsäger påståendet. Pensionärer betalar högre inkomstskatt (exklusive sociala avgifter) än löntagare i en majoritet av de undersökta länderna, till exempel Finland, Japan och Tyskland.

Uppdatering - Socialisten Roger Jönsson fortsätter att sprida lögnerna han med, denne har jag många gånger påpekat vilka skatter som svenska systemet har.

http://rogerjonssons.blogspot.se/2014/03/vanliga-manniskor-tar-stryk-i-dagens.html 

Nu är du åter inne på lögnens väg Roger ser jag...
Du Roger vet mycket väl att de som arbetar betalar en statlig löneskatt på ca 10% (allmän löneavgift) som pensionärer inte betalade på de medel som avsattes till framtida lön ej heller när pensionen ska utbetalas.
Reallöneutvecklingen har varit god under alliansen, ca + 15.8% .


För ovanlighetens skull väljer Roger att visa min kommentar och skriver :
 "Det är så här att vi kan inte sluta berätta om hur vanliga människor har det och hur detta slår mot dem. Jag ser hur människor har det och berättar om detta. Det du inte berättar är att det vi betalar i arbetsgivaravgifter är löneutrymme som löntagarna har frivilligt avstått till arbetsgivaren att hantera. Den är till för att betala för saker som ska gå tillbaka till den som arbetar i olika former samt att hålla ihop samhället med hjälp av. Sedan kan man alltid diskutera fördelningen inom denna och om exempelvis en del av den ska gå till att betala skattesänkningarna. Som faktiskt sker. En del av arbetsgivaravgiften går faktiskt till att betala för den egna lönesänkningen."

 Min kommentar :
Berätta gärna hur vanligt folk har det, t.ex att de som arbetar fått rejäla förbättringar.

Berätta gärna om de arbetslösa, sjuka, äldre  och handikappade som misshandlas av ett välfärdssystem som är dåligt organiserat.

Men sluta att påstå saker som inte är sanna.

Fakta är att den som arbetar betalar mer i skatt på sin lön än motsvarande pensionär.

Fakta är att den arbetslöse betalar mer skatt än motsvarande pensionär.

Fakta är att det offentliga tar in mer skattemedel nu än 2006 trots jobbskatteavdrag och även med hänsyn till inflation och befolkningstillväxt.

Allmän löneavgift är en ren statlig löneskatt som alla som arbetar betalar på sin bruttolön, den uppgår till ca 10% i år. Denna slipper pensionärer och arbetslösa.
En ren löneskatt som INTE har med socialförsäkringssystem att göra


Jag hoppas att väljarna sorterar bort lögnare från politiken men det är väl att hoppas för mycket.