söndag 30 mars 2014

Om dagens lärarstudenter

Anna Dahlberg skriver om skolan i expressen http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hur-kan-alliansen-missa-allvaret/ och citerar bland annat "Lärarnas Nyheter : "

Under det närmaste årtiondet kommer var fjärde lärare att gå i pension. Det är i många fall de bästa lärarna som Skol-Sverige har kvar. Mycket talar för att Pisaraset kommer att accelerera ytterligare när dessa lärare av den gamla stammen kliver av.
Efter sig lämnar de ett rekryteringshål på 80000 lärartjänster som ska fyllas. Ingen fråga borde uppta regeringen mer än hur denna pågående generationsväxling ska lyckas.
Erfarenheterna hittills förskräcker. Det är inte längre lärarnas, läkarnas och kulturarbetarnas barn som blir lärare. Dagens lärarstudenter har, för att citera en artikel i Lärarnas Nyheter: "lägre gymnasiebetyg, sämre resultat på högskoleprovet, sämre kognitiv förmåga, sämre ledaregenskaper, i större utsträckning rekryteras från lägre socialgrupper med mindre kulturellt kapital och från familjer med ett annat modersmål än svenska" (LN 15/11-12)."

Detta är alltså vad våra barn i nästkommande generarioner ska möta i sin skola...
Att de rekryteras från invandrargrupper är i sig inget problem, däremot är det ett enormt problem att de har "lägre gymnasiebetyg, sämre resultat på högskoleprovet, sämre kognitiv förmåga, sämre ledaregenskaper,".

Samtidigt  pågår en mobilisering i att man ska lösa skolans problem genom att ge ett generellt stort lönelyft, som om det skulle göra annat än att hälla bensin på elden.

Duktiga lärare ska premieras med högre löner, dåliga lärare ska bort ur skolsystemet.
Kraven till lärarhögskolan ska höjas. Ideerna från vänsterhåll om att gömma lite av arbetslösheten genom att tvinga alla att gå igenom gymnasiet är ett luftslott och ideen att alla ska ha högskolekompetens likaså.