lördag 11 januari 2014

Myter - Oljan tar slut !

Gör den verkligen det ?
Om man får tro en del så är oljan på akut upphällning, så har varit fallet de senaste 50 åren enligt dessa...

Fakta om världens olja
ÅrÅrsproduktionKänd reservProduktionslivslängdOljan slut
198023 milj. fat683 milj. fat30 år2010
201131 milj. fat1653 milj. fat54 år2065

Dvs i år 2014 borde vi alltså inte ha kvar någon olja ! Nu är det istället som så att vi trots rejält årlig ökad oljeproduktion så har vi idag, ca 35 år senare mycket mer känd olja i fyndigheter och den är inte slut utan kommer att nu räcka i ytterligare mer än 50 år till !
Utöver detta bör man betänka att :
  • Det finns stora okända reserver att hitta i oljegrus, oljeskiffer, havsbotten, Grönland etc etc
  • Om 20 år har bilindustrin gått över till att producera elbilar, bensinkonsumtion i biltrafik kommer att kraftigt falla trots ökat bilinnehav i länder som Kina och Indien


Men olje/bensinpriset i framtiden då ? Nyfunnen olja kostar givetvis betydligt mer att utvinna än den gamla billiga oljan i t.ex Saudiarabien. Idag kan Saudi och andra fortfarande pumpa upp olja med extremt hög vinstmarginal jämfört med de som utvinner olja ur t.ex grus/skiffer.

Nu är ju olje/bensinpriset till slutkonsumenten i Sverige till övervägande del skatter och avgifter. Det innebär att även om råoljepriset skulle stiga avsevärt över dagens nivåer så kan vi i Sverige enkelt kompensera för detta genom att i motsvarande grad sänka beskattningen av olja. Vi skulle redan idag (vilket jag anser riktigt) stimulera industri genom att kraftigt sänka skatter och avgifter på olja/bensin. Det finns ingen anledning att vi i Sverige ska strypa industri och låta svenskar hårdbeskattas för sin olje/bensinkonsumtion. Det går ut över vår ekonomi och vår välfärd.

För övrigt kommer de kommande elbilarna att kosta ca en tiondel per mil att köra i energikostnad jämfört med motsvarande bensinbilar, detta framförallt pga just den extrema beskattning vi har av olja/bensin.

Hur kommer kommande regeringer att hantera det stora skattebortfall som elbilar innebär. Det blir många många miljarder som faller bort. Ska kommande regeringar då straffa elbilisterna med extrema höjningar av skatter/avgifter på el ? Hur ska man differentiera skatter/avgifter på el till bilar och till hushåll för el/uppvärmning ? Ska man höja skatterna rakt av och ännu en gång strypa svenskt välstånd ? Ska man införa "färgad" el ... ?

Hur man än ser på det så tornar problemen upp sig för de som vill strypa privatkonsumtion och industri och tvinga oss tillbaka till ett lågenergisamhälle med låg välfärd. Huka er miljönissar, nu laddar vi om !