fredag 3 januari 2014

Roger Jönsson glömmer detaljerna

Roger Jönsson repeterar sitt jämmer baserat på TV dokumentären "Lönesänkarna", tyvärr verkar han inte dra några slutsatser...

http://rogerjonssons.blogspot.se/2014/01/bort-med-osakerheten-i-samhallet.html


Min reflektion(numera censurerar herr Jönsson kommentarer så vi får väl anta att han inte släpper igenom min kommentar) :

1. I dokumentären framgår det tydligt VEM lönesänkarna var, det var ditt eget socialdemokratiska parti när de tidigare regerade. Varför nämner du inte detta ???


2. Alliansen har med jobbskatteavdraget gett löntagare en rejäl förbättring i plånboken.
En heltidsanställd med genomsnittlig lön får numera ca 2200:- mer i månaden i plånboken.
En förbättring jag noterar att man inte haft med en S-regering eftersom ditt parti röstat nej till varje steg i dessa skattelindringar. En familj med 2 genomsnittliga heltidsarbetare får alltså ca 4400:- mer i månaden efter skatt att klara av vardagens kostnader med, något DU är emot.


3. Även om du beskattar den procent av svenskarna med högst inkomst mycket mer så blir det inga större skatteintäkter totalt sett. Du nämner de 300 mest förmögna i världen och jag undrar vad de har med Sverige att göra, funderar du på att försöka tvinga dem att skatta i Sverige, hur ska du driva in dessa imaginära skatter ?


Du vill hårdbeskatta de som arbetar och öka bidrag kraftigt till de som inte arbetar, traditionell socialdemokratisk bidragspolitik, inget nytt under solen direkt, stå för det istället !


Politisk ärlighet sökes ...

Oj, Roger försökte svara :
1: Jag lämnar källa för ALLA att titta på. Så här göms inget undan.

2: Då tar vi det en gång till. När socialdemokraterna styrde såg vi till så att alla fick skattesänkning med 1000 kronor i månaden. Det gav 12 000 kronor.

Det är bra att du står upp för skattesänkningar på 139 miljarder kronor. Vi ser resultatet med bostadsbrist och en välfärd som försämras. Skolans resultat har försämrats. Svenska folket säger nu nej till mer i sänkt skatt.

Sedan har dessa skattesänkningar ätits upp av skattehöjningar i kommuner och landsting. Detta på grund av att skattepengar som nu gått till att sänka skatten skulle gått till välfärden. Kommuner och landsting måste därmed kompensera för detta bortfall. Varje skattesänkning har därmed en kostnad Jonny, fast den blundar en del för.

3: Bra att du frågar om de 300 rikaste och vad det har med Sverige att göra. De andra läsarna har begripit. Jaså, har jag kommit med förslag om att höja skatterna. Läs mitt svar på nummer
2. Varje skattesänkning har en alternativkostnad.

Om du fördjupar dig i nationalekonomi ser du att förbättrad a-kassa och sjukförsäkring, som INTE är bidrag utan försäkringar, gör att konsumtionsnivån kan hållas uppe. Det gör att ekonomin faktiskt kan vara på en högre nivå och därmed dämpas negativa effekter av en lågkonjunktur.

4: Sänkt skatt innebär FORTFARANDE att lönerna hålls nere. En lärare får inte högre lön för att skatten sänks. Inte heller får en undersköterska högre lön, inte heller en metallarbetare. Varför behöver vi högre löner mer än sänkt skatt? Därför att vi en dag blir pensionärer. Den högre lönen gör att pensionen blir högre. Sänkt skatt leder inte till högre pension. Sänkt skatt ger inte heller fler möjligheter i ekonomin i form av att låna pengar, få abonnemang med mera. Det gör däremot högre lön.

Min poäng är att vi behöver höja lönerna och höja dem mer. Lönesänkarna visar att tanken om att de rika får mer blir det bra för alla är fel, samma sak med sänkt skatt. Höj lönerna istället.


Min kommentar :

Tack för dina kommentarer.

1. MEN du glömmer att nämna att lönesänkarna var ditt eget parti. Alltså gömmer du detta väsentliga fakta.

2. Skattesänkningar pga höjt grundavdrag är inte mycket att komma med. Detta grundavdrag höjs regelmässigt. Ditt parti röstade emot varje steg i alliansens skattereformer för att minska beskattning av arbete och återföra dessa pengar till de som arbetar.
Du säger att skattesänkningarna ätits upp av skattehöjningar i kommun / landsting, detta är ju totalt felaktigt.

Skolans resultat har gått ner i 30 år och har inte med resurser att göra. Resurserna har ökat under alliansen och det i sig hjälper inte de strukturella fel som finns i skolan. Se t.ex :
http://www.ekonomifakta.se/sv/Artiklar/2013/December/En-sak-PISA-inte-handlar-om/


3. Nej, vad de 300 rikaste i världen har med Svensk skattepolitik att göra lyckas du INTE förklara. Vilka "andra läsare" har begripit din text om detta ?

4. Löneutvecklingen i Sverige med tanke på den låga inflationen har varit bra. Höga löneökningar som äts upp av hög inflation är inget att önska oss tillbaka till.
En lärare får mer pengar att leva i sin vardag om skatten sänks, en undersköterska samma sak...
Du verkar längta tillbaka till inflationsår där löneökningar blev värdelösa. Du pratar om att människor ska låna mer, det kanske är bättre att de själva kan spara mer och betala mer kontant .. jag visste inte att du var för en ännu värre lånekarusell...

Högre löner med hög inflation är värdelös och slår bara undan benen allt fortare för vår inhemska industri som ska konkurrera med andra. Din politik leder till ännu värre arbetslöshet och är inflationsdrivande, ingen tjänar på det.