måndag 29 december 2014

Debatt hos Stig-Björn Ljunggren


Stig-Björn Ljunggren (s) försvarar decemberöverenskommelsen.

http://www.ljunggren.com/?p=1515&cpage=1

Mina kommentarer :


Är det demokrati att alliansen lägger ner sina möjligheter att föra allianspolitik under 4 år och som kompensation förutsätter att S+Mp gör detsamma om vågen tippar över lite till alliansens fördel 2018.
Att alliansen är dumma nog att lita på Löfven som nu visat sig bryta mot det mesta är ju bara patetiskt.
Sverige har blivit mindre demokratiskt, jag hoppas att väljarnas dom blir hård.
 

Stig-Björn -
Vi har nu två minoritetsblock som leker med elden. De vill inte samarbeta på annat sätt än att ge oinskränkt makt över budget till den minoritet som råkar vara större än den andra.

Istället för att söka breda samarbetslösningar med ett demokratiskt trovärdigt majoritetsunderlag så vill de låta små minoriteter styra.

Löftena kommer givetvis inte att hållas av Socialdemokraterna om de skulle förlora makten 2018, de kan hänvisa till "nya förhållanden", att Sveriges ekonomi inte får urholkas etc. Detta är tolkningsfrågor som innebär att dessa muntliga överenskommelser inte är värda ett skvatt. S+Mp och allians bråkar redan om historiebeskrivningen om hur det gick till när de sålde ut Sveriges demokrati.


Andra länkar av intresse :
http://bloggar.expressen.se/lottagroning/2014/12/decemberoverenskommelsen-pyttsan/ 
http://www.di.se/artiklar/2014/12/28/ledare-ett-sjalviskt-beslut/

Peter Eriksson (Mp) skriver bland annat :
En hörnsten i ett modernt flerpartisystem som vårt är att politikerna som väljs har i uppdrag att skapa och bygga majoriteter. Att förhandla, kompromissa och komma överens hör till spelet och ingår som en självklar del i det demokratiska systemet. Men i Sverige har vi istället utvecklat en politisk kultur där det anses rimligt att minoriteter ska styra över majoriteten. Vi har till och med anpassat våra lagar och grundlagar för att minoritetsstyret ska fungera utan större gnissel.
http://www.di.se/artiklar/2014/12/29/debatt-nagot-ar-fel-i-svensk-politik/

Calle Friden (s) skriver :
"Well, jag har nåt att berätta för dem. Så länge man inte har mer än 50% av rösterna är man så illa tvungen att söka samarbete med andra partier för att få nåt som helst inflytande. "

http://utsiktfranetttak.blogspot.se/2014/12/valkomna-till-mitt-eget-javla-agenda.html

Min kommentar till Calle :

Jag har något att berätta för dig Calle.
I och med denna överenskommelse gäller inte detta längre ...
 

Bror Perjus (s) skriver :
"”Odemokratiskt!” Det skriker nu flera om Decemberuppgörelsen. ”Brott mot parlamentarismens principer”, säger de stora förståsigpåarna. Jag har svårt för att förstå deras synsätt. Sex partier med stor majoritet bland väljarna och i parlamentet har gjort om hur Sverige ska styras fram till nästa val 2018. Hur odemokratiskt är det mot folkmajoriteten?  "


Min kommentar till Bror Perjus :
Det du inte fattar är att en riksdagsmajoritet kan fatta odemokratiska beslut.
Låt säga att ett parti skulle få 100% av rösterna och bestämma sig för att norrlänningar inte längre är svenska medborgare, är det då demokratiskt enligt dig ?

En riksdagsmajoritet har nu fattat ett odemokratiskt beslut att ge en minoritet från endera blocken (rödgröna och allians) rätt att genomföra sina kommande budgetar utan stöd av en majoritet.

Demokratin i Sverige har inte direkt blivit starkare av detta beslut, tvärtom.


Stig-Björn  Ljunggren (s-profet) är glad över demokraturens förstärkning och sköljer ner sina ostron med champagne.

http://www.ljunggren.com/?p=1527&cpage=1

Min kommentar :
Du spekulerar vilt som vanligt.
Låt mig spekulera :
Alliansen kommer 2018 att lida mycket stora förluster pga hur de spelat bort delar av demokratin i vårt land. M kommer att dyka i opinionen, partiet riskerar att delas. Batra kommer att tvingas avgå efter detta fiasko.Något av de små allianspartierna kommer att ramla ur riksdagen pga den odemokratiska 4%-spärren. SD kommer att göra ett nytt rekordval och kommer att bli större än M senast 2022.
Alliansen hade bara behövt ge en brödbit till SD så hade de med framgång styrt Sverige med SD som stödhjul om nu Lövfen hade hållit sina löften om att inte regera med allianspolitik.
Demokraturens bundsförvanter jublar och sköljer ner sina ostron med champagne.