söndag 29 april 2018

Ann Heberlein skriver om en av de svenska socialdemokraternas bruna bakgrunder

 "SOCIALDEMOKRATISKA VÄRDERINGAR
Min faster Gunnel var en av de tiotusentals kvinnor som tvångssteriliserades av den svenska staten mellan 1934 och 1975. Gunnel steriliserades på "social indikation" 1962. Hon bedömdes vara olämplig som förälder eftersom hon satt i rullstol efter att ha smittats av polio i Pudesjön utanför Svedala när hon var tolv år gammal. I utredningen kan man läsa att Gunnel dessutom kommer från en degenererad släkt, med "drinkare och självmördare".
Så resonerade socialdemokratin. De drev igenom två lagar om tvångssterilisering, 1934 och 1941, i det uttalade syftet att "värna den svenska folkstammen" och "rensa ut mindervärdiga element". Den som drev frågan hårdast - och lämnade in den första motionen i frågan, 1922 - var sociademokraten Arvid Petrén. Den enda som reserverade sig i kammardebatten innan lagens genomförande var högervilden Hjalmar Hammarskjöld. Han försökte, i en tid av socialdemokratiskt kollektivt tänkande, hävda individens rätt.
Socialdemokratin drev igenom beslutet - och under åtta socialdemokratiska regeringar utfördes runt 60 000 tvångssteriliseringar, på psykiskt och fysiskt funktionshindrade, tattare, promiskuösa kvinnor - ja, sådana som av sossarna betraktades vara "av sämre folkmaterial". Som min släkt.
Jag delar inte, och kommer aldrig att dela, den grudläggande socialdemokratiska värdering som innebär att statens intresse trumfar individens rätt. Det är en livsfarlig värdering som har krossat många individer. Min faster är en av dem som fick sitt liv förstört. Hela sitt liv sörjde hon de barn hon aldrig fick."


https://www.facebook.com/ann.heberlein.1