lördag 21 april 2018

Gammelmedia och sanningen

Svenskarna har svängt: 4 av 10 vill ha betydligt färre flyktingar-av-10-vill-ha-betydligt-farre-flyktingar/

Tino Sandaji noterar :
Expressen: "Andelen som vill ta emot betydligt färre flyktingar ligger nu på 41 procent, vilket är en fördubbling på tre år. Om man räknar in den grupp som på frågorna har svarat att de vill se en viss åtstramning summerar grupperna till 60 procent"
Ipsos ställer också en vagare fråga: ”Skulle du säga att invandring i huvudsak är bra eller dåligt för Sverige?”
Här svarade 31 procent nej och 44 procent ja, även detta en kraftig minskning. Som jag tidigare förklarat ger denna sorts dunkelt ställda frågor om man är för ”invandring” andra resultat än tydliga alternativ om Sverige ska ta emot fler eller färre. Få svenskar är helt emot invandring och vill ha stänga gränser, frågan är hur mycket och vilken typ av invandring. Det är som att fråga "är skatter i huvudsak bra" och tolka det som stöd att öka skatterna.
Totalt vill 60 procent ta emot färre flyktingar mot 12 procent som vill ta emot fler. De som ville öka flyktingmottagningen var aldrig majoritet, och denna högljudda minoriteten fortsätter krympa. Det finns dock ett djup åsiktsgap mellan folket och eliten, där undersökningar på 2010-talet visade att ca 80 procent av riksdagsledamöter ville ha en generös flyktingpolitik.
Journalister är heller inte blyga med att köra ned sin värdegrund i halsen på andra. Tidigare idag försökte SVT förvränga mätningen: ”Gruppen som tycker att flyktinginvandring i huvudsak är bra för Sverige har minskat från 63 till 44 procent, men är således större än motståndargruppen”
Någon sådan fråga finns inte i undersökningen, och påståendet har rättats. Länge försökte media med diverse manipulationer ge intryck att de som ville ha generös flyktingpolitik var majoritet, exempelvis genom att utelämna de som inte tar ställning eller förvirra om svarsalternativen."