fredag 6 april 2018

FELIXGATE

Det började med att studenten – som heter Felix – i slutet av november hamnade i en diskussion om feminism och invandring med två kvinnliga kurskamrater.

När han nämnde att invandrare av utomeuropeisk härkomst är kraftigt överrepresenterade som förövare vid brott som våldtäkter trodde inte kvinnorna på honom. De bad honom därför om källor till påståendet.

Efter att han dagen efter hade gett faktabladet till kvinnorna spreds det vidare i hans klass under en föreläsning. Mitt under föreläsningen ställde sig plötsligt en afrikansk kvinna längst bak i salen upp och pekade på Felix, som satt längst fram.
– Hon skrek att jag var "rasist" och "nazist". Jag försökte förgäves säga åt henne att lugna ner sig och att det inte var någon plats för diskussion, säger Felix.

En lärare avbröt strax tumultet. Men den skrikande kvinnan kontaktade under föreläsningen ett stort antal manliga invandrare som kom och ställde sig utanför föreläsningssalen och stirrade in på Felix genom rutan.

Dagen därpå, fredagen den 1 december, valde fem studenter som Felix gjorde ett grupparbete med att plötsligt frysa ut honom från samarbetet i gruppen. De upphörde helt att kommunicera med honom och ströp även hans tillgång till en gruppchatt och gemensamma arbetsdokument.

På måndagen informerades Felix under ett möte med avdelningschefen Magnus Brenning om att han blivit avstängd från det pågående grupparbetet eftersom de övriga studenterna i gruppen ogillade hans politiska åsikter.

Felix (!) anmäldes till KTH:s disciplinnämnd av studievägledaren Annelie Fredriksso.

Enligt honom var det de två lärarnas avståndstagande från honom inför hela klassen som ledde till att han blev helt utfryst på högskolan.
– Jag har blivit extremt stigmatiserad och de flesta hälsar inte på mig.

Det visade sig att en grupp studenter med invandrarbakgrund hade gaddat ihop sig mot Felix för att försöka få honom avstängd från KTH.
De fick hjälp av studievägledaren Annelie Fredriksson med att anmäla Felix för "störande handling eller trakasserier". Vid ett möte med Fredriksson och Marja Mutikainen, HR-ansvarig på KTH, informerades Felix om att han nu var under utredning och riskerade att stängas av från högskolan.

KTH's rektor har skrivit av denna felaktiga anmälan eftersom det inte föreligger något fog för anklagelserna.

Varför upprättades inte anmälan mot kvinnan i klassrummet och hennes beteende och en anmälan mot de båda anställda ?

Felix kommer nu via sitt juridiska ombud att gå vidare med att anmäla KTH till Justitieombudsmannen, JO, alternativt kräva skadestånd av staten. Han planerar även att polisanmäla de ansvariga bakom disciplinärendet för tjänstefel.

Student tog fram fakta om invandrarbrott – riskerar stängas av från KTH
Felix information
Ny ljudinspelning avslöjar KTH:s olagliga åsiktspolicy
Ljudinspelningen
KTH backar efter Fria Tiders granskning
Kommentar av Dick Erixon

Uppdatering - Academic Rights Watch riktar allvarlig kritik mot KTH: inskränker studenters yttrandefrihet
"Vissa uttalanden som personer ur KTH:s ledning gör på en ljudinspelning med anledning av att en student anklagats för att kränka andra studenter kan förstås som att studenter vid KTH inte har rätt till yttrande- och åsiktsfrihet. Detta strider mot svensk grundlag och mot de akademiska principer som bör råda vid ett lärosäte. Den slutsatsen drar Academic Rights Watch, som riktar allvarlig kritik mot högskolan."
"– Väsentligen påstås här att frågor om trakasserier och upplevda kränkningar är överordnade yttrandefriheten. Men det är ju precis tvärtom då yttrandefriheten till skillnad från frågor om studie- och arbetsmiljö skyddas i grundlag, säger ARW:s Erik J Olsson."
 "På Academic Rights Watch säger man sig också vara bekymrad över att studievägledaren Annelie Fredriksson, som personligen inte ska ha velat ta Felix fall vidare till disciplinnämnden, i inspelningen uttrycker att hon känner sig pressad till det och att hon riskerar förlora jobbet om hon avviker från vad majoriteten i ledningen tycker."

Uppdatering -  Ivar Arpi - SvD - Studenters yttrandefrihet hotad på KTH