torsdag 29 mars 2018

Ledarsidorna om våldtäkter

"Den slutliga brottsstatistiken för 2017 bekräftar att trenden med ökat antal anmälda våldtäkter fortsätter. 2017 anmäldes 7370 våldtäkter, vilket är en ökning med 654 enskilda fall: En ökning på 10 procent alltså. Faktum är att anmälda våldtäkter ökat varje år det senaste decenniet. Enligt BRÅ har antalet anmälda våldtäkter ökat stadigt mellan 2007 och 2016 – med 41 procent."

"Den kraftiga överrepresentation av utrikesfödda män i samband med våldtäkter som påvisades i BRÅ:s undersökning av sambandet mellan ursprung och sexuellt våld som publicerades 2005 tycks alltså bestå."

"Att identifiera gärningsmännen och förstå motivet bakom deras handlingar handlar inte om att stigmatisera: det handlar om att lösa ett problem. Först när vi identifierat problemets orsak kan vi lösa det."

"Jag föreslår att en obligatorisk utbildning i svensk lag, synen på jämställdhet, sexualitet och kvinnofrid genast införs för alla nyanlända. Slutsatsen vi kan dra med hjälp av Stavangerexemplet är att ett framgångsrikt preventivt arbete handlar om att identifiera riskgrupper och vända sig snävt direkt till dem: så vänder man en olycklig utveckling."
 
Gruppvåldtäkter – en utveckling som måste vändas