söndag 4 mars 2018

Regeringen vill inskränka yttrandefriheten

ledarsidorna.se - Johan Westerholm skriver om vad regeringens ändringar i grundlagen skulle inneburit om de gällt tidigare :

Ledarsidorna.se rapportering om till exempel det svenska biståndet till Palestina skulle vara omöjlig då bistånd faller under termen “fred och säkerhet” i detta fall. Biståndspolitik är i allra högsta grad ett utrikespolitiskt verktyg. Rapporteringen om hur europeiska biståndsmedel, under svensk ledning, gått till andra ändamål än som de övriga givarländerna avsåg uppfyller definitionen ”påverkar relationen med främmande makt”. Och skulle då möjliggöra för i det här fallet Sidas generaldirektör  eller utrikesministern att fängsla mig. På samma sätt som rapporteringen om turerna kring Sveriges aviserade erkännande av Västsahara.  Där vet jag från primärkällor att några av artiklarna, på engelska, uppmärksammades av bland annat Frankrikes inrikesminister som insåg vad Sverige var på väg att genomföra. Det kom att påverka Frankrike och andra länders förhållningssätt mot Sverige i ministerrådet.
Trots att alla de artiklarna uteslutande baserades på öppna källor blev effekten att de skulle kunna anses vara brottsliga i den föreslagna lagens mening.
Hade inte artiklarna skrivits och publicerats finns det en risk att vi fortsatt slussat ekonomiska medel vidare till organisationer som PBA, det palestinska advokatsamfundet, som inte tillåter palestinier att ha kontakt med israeliska medborgare eller myndigheter. En organisation med säte i Gaza City och som står Hamas nära. Vi hade även kanske erkänt Västsahara och därmed givit företrädare för Polisario diplomatisk status. Polisario utgör idag en av de primära rekryteringskällorna för Al Qaida in Mahgrib, AQiM och IS-trogna Boko Haram. Polisario har, enligt EU:s antikorruptionsmyndighet OLAF, förskingrat 100-tals miljoner i biståndsmedel i samarbete med Algeriet.
Denna form av rapportering, som påverkar vår relation med främmande makt, skulle rymmas inom det som kommer bli klassat som utlandsspioneri. Straffet skulle kunna bli allt mellan fyra år och livstid om det skulle klassas som grovt (BrB 19:5-6 men även BrB 19:10).


https://ledarsidorna.se/2018/01/ledarsidorna-se-kan-tvingas-till-tystnad-2019/

I nuläget är det enda partiet som säger nej  SverigeDemokraterna.