torsdag 8 maj 2014

Parasiter som utnyttjar välfärdssystemet

Det är inte bara systemet som hanterar individer dåligt i enskilda fall. Det motsatta finns tyvärr också.

"Försäkringskassan, tullen och polisen specialbevakade Öresundsbron och hamnen i Helsingborg. Och det gav resultat.En man hade ett ton alkohol i bilen fast han var sjukskriven på heltid. En annan kom med buss fast han påstått att panikångest hindrar honom från att åka kollektivt.

Rapporten från försäkringskassan är fascinerande läsning. 32 personer som fastnat i nätet redovisas – en del med sin hemort men alla utan namn. Nästan oavsett hur halta och lytta de påstått sig vara lyckas de släpa med sig häpnadsväckande mängder dricka hem från Tyskland.

Antingen kommer de i tungt nerlastade privatbilar eller så trängs de i bussar på väg till eller från lågprisbutikerna i tyska Burg. Många av dem lever helt på aktivitetsstöd, sjukersättning, bostadstillägg. Någon säger sig vara alltför sjuk för att ens orka ta sig till sjukgymnasten.

•Man – stoppas vid Lernacken med cirka ett ton alkohol i bilen. 100 flak öl, 54 liter sprit, resten vin. Hel sjukersättning på grund av värk i knä, händer, axlar och ländrygg.
•Kvinna – stoppas i Helsingborg med 59 procent överlast på bilen. Hel sjukersättning, mångårig psykisk ohälsa, problem med närminnet.
•Man – chaufför i en BMW med 900 kilo alkohol och körförbud. Sjukskriven sedan 2013 för bland annat ryggbesvär och tennisarmbåge. Till Tyskland var tredje månad.
•Man – chaufför på en buss. Har själv 28 flak öl, 20 liter sprit och sex liter vin. Hel sjukersättning sedan 1990-talet på grund av hjärnskada.
•Kvinna – sitter på en buss med 24 flak öl, 14 liter sprit och 42 liter vin. Sjukskriven 19 mars i år för nacksmärtor och huvudvärk. Kan inte ens ta sig till sin sjukgymnastik.
•Man – ha 800 kilo alkohol i bilen. Lever på aktivitetsstöd och väntar på att börja en utbildning. Rapporteras för att inte ha stått till arbetsmarknadens förfogande.
•Man – sitter på buss med 30 flak öl, 18 liter sprit och tolv liter vin. Lever på sjukersättning och bostadstillägg på mindre än 10 000 i månaden. Stoppad även i mars 2013.
"

http://www.expressen.se/kvallsposten/sjukskriven-stoppad--med-ett-ton-alkohol/